סוציולוגיה – תורת החברה
המקצוע סוציולוגיה עוסק בחקר היחסים האנושיים, בחברה האנושית על כלל מנהגיה, טקסיה ודפוסי התנהגותה.
במסגרת הלימודים נעמיק ב- 4 נושאים מרכזיים:
- תרבות – גישות תיאורטיות בסוציולוגיה, תרבות ומרכיביה, השוואת תרבויות, יחסי תרבויות בחברות הטרוגניות, החברה בישראל, כיצד חוקרים תרבויות.
- קבוצה – על אילו צרכים של הפרט עונה הקבוצה ? כיצד משפיעה הקבוצה על הפרט ? סידרת ניסויים בפסיכולוגיה חברתית תבהיר את המשמעות של לחץ קבוצתי , קונפורמיות וסוגי מנהיגות, סוגי היחסים הנוצרים בעת מיפגש בין קבוצות.
- חיברות – כיצד מתעצבת זהותו של הפרט וכיצד משפיעים סוכני חיברות שונים על התנהגותו ועיצוב אישיותו ? מטרות תהליך החיברות, תהליך ההתבגרות בחברה המודרנית, תיאוריות חיברות.
- משפחה – במה דומות משפחות בחברות שונות ובמה הן שונות ? הגורמים להיווצרות דפוסי משפחה שונים, המשפחה הפוסט מודרנית.
פסיכולוגיה
מדע החוקר את התנהגות האדם הפסיכולוגיה עוסקת בחקר ההתנהגות הסמויה והגלויה של האדם. היא מנסה להבין, להסביר את התופעות הקשורות ביחסי היחיד עם סביבתו ולנבא את התנהגות האדם במצבים שונים.
במסגרת לימודי המקצוע נעסוק בנושאים מהפסיכולוגיה הכללית, ההתפתחותית והחברתית: למידה, לחץ, אישיות, התקשרות, שלבי התפתחות האישיות, חשיבה חברתית, עמדות, דעות קדומות והשפעה חברתית, אלטרואיזם ועזרה הדדית. פסיכולוגיה חיובית והנעה (מוטיבציה).
נלמד תיאוריות ומחקרים מרכזיים מעולם הפסיכולוגיה, ונקבל כלים מעשיים לחיים.
עבודת החקר בסוציולוגיה / פסיכולוגיה
התלמידים כותבים עבודת מחקר בנושאים המעניינים אותם, עפ״י הכללים המקובלים במחקרים מדעיים, התנסות המכינה אותם היטב לקראת לימודיהם באוניברסיטאות השונות, בהן נדרשים לכתוב עבודות סמינריוניות עפ״י כללים מדעיים. תהליך הלמידה ומסגרת הלמידה בכל שלבי כתיבת העבודה נעשים גם במסגרת אישית וגם במסגרת קבוצתית עם המורה המנחה. בין הנושאים שעליהם כותבים התלמידים, נושאים אקטואליים רבים ונושאים הקשורים לעולמם של בני הנוער. למשל: הקשר בין הדרכה בתנועת הנוער ליכולת מנהיגות, הבדלי מוטיבציה לשרות צבאי והקשר לדרגת ההורה בצבא, קשר בין רמת דימוי עצמי למיקום משפחתי של הילד בין אחיו (סדר לידה), הבדלי עמדות בין בנים ובנות לגבי דיאטות, דפוסי בילוי בשעות הפנאי של נוער בישראל הבדלים בין חילוניים לדתיים, הקשר בין מין/גיל לבין עמדה לגבי נטילת סיכונים בנהיגה, קשר בין דימוי עצמי לחרדת בחינות ועוד.
מבנה בחינות הבגרות:
2 יח"ל סוציולוגיה- בגרות חיצונית
2 יח" פסיכולוגיה – בגרות פנימית
1 יח" עבודת חקר
בבחינת הבגרות נדרשים התלמידים לגלות ידע, הבנה ושליטה בשפה המקצועית, במושגים המרכזיים, תיאוריות, מאמרים ומחקרים מרכזיים תוך יישום ואינטגרציה בין הנושאים.
הרווחים ללומד במגמה
- מקצוע מוגבר בתעודת הבגרות המקנה בונוס באוניברסיטאות.
- פתיחת חלון ללימודים אקדמיים לקראת רכישת מקצועות בעתיד.
- רכישת ידע תיאורטי ואוצר מילים רחב ומגוון מתחומי הדעת של מדעי החברה.
- פיתוח לומד עצמאי בדגש על למידת חקר דרך התנסות בכלי מחקר,
- שימוש במאגרי מידע הבנה טובה של עצמנו, גיל ההתבגרות, יחסנו עם אחרים והחברה בה אנו חיים.
תנאי קבלה – נדרשת יכולת טובה של הבנת הנקרא והבעה בכתב, סקרנות, ויכולת למידה עצמית גבוהה.
ממוצע 75 במקצועות רבי מלל